Ovsené kaše na raňajky na mnoho spôsobov

Ovos patrí medzi tradičnú slovenskú obilninu, ktorá má svoju dlhú históriu pestovania na Slovensku. Na našom území sa konzumoval ovos  v obilninových plackých či v rôznych polievkach. Je to obľúbená obilnina s významným podielom vlákniny, ktorá si našla svoje miesto v raňajkých ľudí, ktorí uprednostňujú racionálnu výživu.

Postup receptu na raňajkovú kašu:

Ovsenú kašu si môžete pripraviť na mnoho spôsobov, napríklad ako varenú ovsenú kašu s horúcim mliekom alebo ovsenÚ kašu, ktorú môžete zamiesať  s bielym jogurtom, teplou vodou či rastlinných nápojom.

Takto pripravenú zmes ovsenej kaše potom dochucujeme napríklad škoricou, medom, orieškami. Na záver môžeme použiť bobuľové ovocie alebo akékoľvek ovocie podľa aktuálnej sezóny. 

V prípade ak chceme ponúknuť ovsenú kašu pre malé deti a pôsobí na nich nie lákovo, odporúčame vyčarovať z ovocia zaujímavé tvary, aby si malé deti pochutili i pohľadom.

Ovos obsahuje širokú škálu 
potrebných nutrientov

  • lipidy:  až 2,57/100g g kyseliny linolovej, 0,06g/100g kyseliny linolónovej a 0,89g/100g kyseliny palmitovej. Okrem iného obsahuje i fosfolipidy a fytosteroly, ktoré sa uplatňujú ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
  • sacharidy: obsahujú škrob, sacharózu, potravinovú vlákninu..
  • bielkoviny: obilniny sú známe, že neobsahujú niektoré esenciÁ'álne aminokyseliny ako je lyzín, tryptofán, izoleucín a iné. Preto je potrebné konzumovať pestrú stravu, aby tieto esenciálne AMK boli dodané do organizmu i prostredníctvom niektorých iných kompelxných zdrojov.